Unilever is van plan om een derde van zijn kantoorposities in Europa te verminderen. Dit werd bevestigd door het bedrijf na een artikel van de Britse Financial Times. Er worden tussen de 3000 en 3200 banen geschrapt. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er specifiek in Nederland verloren gaan, aangezien gesprekken met werknemers de komende weken plaatsvinden.
Deze herstructurering maakt deel uit van een 'efficiëntieprogramma' dat Unilever in maart aankondigde. Toen werd ook gemeld dat wereldwijd 7500 posities zouden worden beëindigd. Verder liet het concern weten dat het de ijsdivisie gaat afscheiden, een stap die de groei van het bedrijf zou moeten stimuleren. Unilever telt ongeveer 10.000 kantoorwerknemers in Europa.
Hein Schumacher, een Nederlander, heeft sinds vorig jaar de leiding over Unilever. Met deze herstructurering zet hij voor het eerst duidelijk zijn stempel op het AEX-genoteerde bedrijf. De maatregel moet de komende drie jaar een kostenbesparing van 800 miljoen euro opleveren. De beurskoers van Unilever begon vandaag stabiel, klom in de middag iets op, en sloot met een stijging van 0,8%.
‘Schokkend bericht’
Een woordvoerder van Unilever verklaart dat er binnenkort overleg met de werknemers start, die mogelijk door de voorgestelde veranderingen worden geraakt. Het bedrijf erkent de grote onrust die dit veroorzaakt en zet zich in om ondersteuning te bieden tijdens dit proces.
De vakbond CNV beschrijft het nieuws als ‘schokkend’. Aletta Bulsink, een vakbondsvertegenwoordiger, geeft aan dat de aankondiging veel onzekerheid teweegbrengt, vooral omdat de specifieke gevolgen voor Nederland nog onbekend zijn. Zij benadrukt dat de vakbond zich zal inzetten voor een passend sociaal plan.
Het is nog onduidelijk of de banenvermindering uitsluitend de ijsdivisie betreft of ook andere sectoren raakt. "Gezien de omvang van onze ijsdivisie in Europa, heeft dit een aanzienlijke impact op het aantal banen hier," aldus een woordvoerder. Hoewel Unilever een groot hoofdkantoor in Rotterdam en een fabriek in Hellendoorn heeft, blijven fabrieksbanen buiten deze reorganisatie. Unilever heeft wereldwijd 129.000 werknemers en is gevestigd in Londen.
Onrust onder aandeelhouders
Unilever ondervindt al enige tijd druk van aandeelhouders die ontevreden zijn over de prestaties, die achterblijven bij die van concurrenten als Nestlé en Procter & Gamble. Twee jaar geleden sloot Nelson Peltz, een activistische aandeelhouder bekend van zijn invloedrijke rol bij Procter & Gamble, zich bij Unilever aan. Niet lang na zijn aankomst begon het bedrijf met een ingrijpende herstructurering, waarbij 1500 managers werden ontslagen en de divisies heringedeeld.
Vorige zomer volgde Schumacher Alan Jope op als CEO. Kort daarna presenteerde Schumacher, die eerder bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina werkte, zijn strategie: minder doen, maar beter. Hierbij investeert het bedrijf meer in innovatie en marketing voor zijn dertig belangrijkste merken en benadrukt het belang van kostenbeheersing en een sterke prestatiecultuur.
Daarnaast kondigde Schumacher veranderingen aan op het gebied van duurzaamheid. Unilever neemt afstand van enkele ambitieuze klimaatdoelen van vroeger, omdat het volgens deskundigen bepaalde doelstellingen niet heeft bereikt. Het bedrijf stelt zijn doelen voor het terugdringen van plasticgebruik uit, neemt genoegen met minder duurzaam geteelde gewassen en laat de ambitie varen om tegen 2030 enkel biologisch afbreekbare ingrediënten te gebruiken.