Functies: taken en omschrijving

SHE Coördinator

Als SHE Coördinator (Safety, Health, and Environment) ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en handhaven van veiligheids-, gezondheids- en milieubeleid binnen een organisatie. In de foodsector betekent dit dat je zorgt voor een veilige werkomgeving voor werknemers, het naleven van milieuwetgeving en het bevorderen van de gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen. De SHE Coördinator speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van risico's en het verbeteren van de operationele duurzaamheid van het bedrijf.

Wat doet een SHE Coördinator?

Een SHE Coördinator houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van veiligheids-, gezondheids- en milieubeleid en procedures. Dit omvat het uitvoeren van risicoanalyses, het opstellen van noodplannen, en het trainen van personeel in SHE-standaarden. In de foodsector betekent dit ook het waarborgen van voedselveiligheid en het minimaliseren van de milieu-impact van productieprocessen. De SHE Coördinator voert regelmatig audits en inspecties uit om naleving van regelgeving te controleren en werkt samen met verschillende afdelingen om continue verbeteringen door te voeren en incidenten te voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties van een SHE Coördinator?

Belangrijke vaardigheden voor een SHE Coördinator zijn analytisch denken, probleemoplossend vermogen en uitstekende communicatieve vaardigheden. Een grondige kennis van veiligheids-, gezondheids- en milieuwetgeving is essentieel, evenals ervaring met risicobeheer en preventiemethoden. Sterke organisatorische vaardigheden zijn nodig om audits en inspecties efficiënt uit te voeren en om SHE-documentatie bij te houden. De SHE Coördinator moet ook in staat zijn om effectief samen te werken met verschillende teams en om personeel te trainen en te motiveren om SHE-standaarden te handhaven. Integriteit en een proactieve houding zijn cruciaal voor het identificeren en aanpakken van risico's.

Welke opleiding en ervaring heeft een SHE Coördinator nodig?

Een SHE Coördinator heeft meestal een bachelordiploma in een relevant vakgebied zoals milieukunde, veiligheid, arbeidsgezondheid of een gerelateerd vakgebied. Aanvullende certificeringen zoals NEBOSH, IOSH, of VCA zijn zeer waardevol. Praktische ervaring in een vergelijkbare rol, bij voorkeur in de foodsector, is vaak vereist. Werkgevers zoeken vaak naar kandidaten met ervaring in het uitvoeren van SHE-audits, het implementeren van veiligheids- en milieumanagementsystemen, en het werken volgens relevante wet- en regelgeving.

Welke doorgroeimogelijkheden heeft een SHE Coördinator?

SHE Coördinatoren hebben diverse doorgroeimogelijkheden binnen een organisatie. Ze kunnen doorgroeien naar hogere functies zoals Senior SHE Coördinator, SHE Manager, of zelfs Director of Safety, Health, and Environment. Met voldoende ervaring kunnen ze ook overstappen naar andere leidinggevende functies, zoals Operations Manager of Plant Manager. Specialisatie in bepaalde aspecten van SHE-management, zoals gevaarlijke stoffen of milieubeheer, kan ook leiden tot gespecialiseerde advies- of managementrollen. Daarnaast kunnen SHE Coördinatoren hun loopbaan voortzetten in consultancy of training, waar ze hun expertise verder kunnen delen en toepassen.

Hoe zien de werkplek en werkomgeving van een SHE Coördinator eruit?

De werkplek van een SHE Coördinator varieert tussen kantooromgevingen en productievestigingen. In het kantoor worden beleidsdocumenten opgesteld, risicobeoordelingen uitgevoerd en trainingssessies georganiseerd. Tijdens audits en inspecties bezoekt de SHE Coördinator productielocaties om naleving van SHE-normen te controleren en verbeteringen te identificeren. De werkomgeving kan dynamisch en soms stressvol zijn, vooral wanneer er zich veiligheids- of milieuproblemen voordoen die snel moeten worden opgelost. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn essentieel, aangezien de SHE Coördinator vaak moet schakelen tussen verschillende taken en werkomgevingen.

Met welke uitdagingen heeft een SHE Coördinator te maken?

SHE Coördinatoren worden geconfronteerd met diverse uitdagingen, zoals het naleven van strenge veiligheids-, gezondheids- en milieunormen, het beheren van risico's en het implementeren van verbeteringsprogramma's. In de foodsector zijn bijkomende uitdagingen het waarborgen van voedselveiligheid en het voldoen aan veranderende regelgeving. Andere uitdagingen zijn het effectief beheren van tijd en middelen om audits en inspecties uit te voeren, en het motiveren van personeel om SHE-standaarden te omarmen. De SHE Coördinator moet ook voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in SHE-management en best practices.

Wat maakt de rol van SHE Coördinator interessant?

De rol van SHE Coördinator is interessant vanwege de combinatie van technisch inzicht, analytisch werk en de impact op de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van de organisatie. Het biedt de mogelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren en de milieu-impact van bedrijfsactiviteiten te verminderen. De diversiteit aan verantwoordelijkheden, van risicobeoordeling tot het trainen van personeel en het ontwikkelen van SHE-beleid, maakt elke dag anders en uitdagend. Voor degenen met een passie voor veiligheid, gezondheid en milieu, biedt de rol van SHE Coördinator een boeiende en betekenisvolle carrière.

Wat is het gemiddelde salaris van een SHE Coördinator?

Het gemiddelde salaris van een SHE Coördinator in Nederland varieert afhankelijk van ervaring, industrie en de grootte van het bedrijf. Volgens gegevens van Glassdoor ligt het gemiddelde salaris tussen de €45.000 en €65.000 per jaar. Payscale rapporteert een vergelijkbaar bereik, met salarissen variërend van €40.000 tot €70.000 per jaar. Naast het basissalaris kunnen SHE Coördinatoren profiteren van bonussen, winstdeling en andere voordelen, afhankelijk van hun prestaties en de resultaten van hun SHE-programma's.

Bekijk hier alle Kwaliteit vacatures in Food