Functies: taken en omschrijving

QESH Manager in Food

Als QESH Manager (Quality, Environment, Safety, and Health) ben je verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van producten, het naleven van milieunormen, en het handhaven van veiligheid en gezondheid op de werkplek. In de foodsector betekent dit het ontwikkelen, implementeren en monitoren van programma's en procedures die voldoen aan regelgeving en normen op het gebied van voedselveiligheid, milieu, en arbeidsomstandigheden. De QESH Manager speelt een cruciale rol in het beschermen van zowel de consument als de werknemers, terwijl de bedrijfsprocessen efficiënt en compliant blijven.

Wat doet een QESH Manager?

Een QESH Manager houdt zich bezig met het opstellen en handhaven van beleid en procedures op het gebied van kwaliteit, milieu, veiligheid en gezondheid. Dit omvat het uitvoeren van risicoanalyses, het implementeren van verbeteringsprogramma's, en het trainen van personeel in QESH-standaarden. In de foodsector betekent dit ook het zorgen voor naleving van voedselveiligheidsnormen zoals HACCP en ISO 22000. De QESH Manager voert regelmatig audits en inspecties uit om te controleren of de productieprocessen voldoen aan de wettelijke en interne eisen. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met verschillende afdelingen om continu verbeteringen door te voeren en incidenten te voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties van een QESH Manager?

Belangrijke vaardigheden voor een QESH Manager zijn analytisch denken, probleemoplossend vermogen en uitstekende communicatieve vaardigheden. Een grondige kennis van kwaliteitsmanagementsystemen, milieuwetgeving, en veiligheidsnormen is essentieel. Sterke organisatorische vaardigheden zijn nodig om meerdere projecten en programma's te beheren. De QESH Manager moet ook in staat zijn om effectief samen te werken met verschillende afdelingen en externe auditors. Bovendien zijn leiderschap en het vermogen om veranderingen door te voeren belangrijke competenties om een cultuur van continue verbetering te bevorderen.

Welke opleiding en ervaring heeft een QESH Manager nodig?

Een QESH Manager heeft meestal een bachelordiploma in een relevant vakgebied zoals milieukunde, veiligheid, kwaliteitsmanagement, of een gerelateerd vakgebied. Een masterdiploma kan een voordeel zijn, vooral voor gespecialiseerde functies. Ruime ervaring in een vergelijkbare rol, bij voorkeur in de foodsector, is vaak vereist. Werkgevers zoeken vaak naar kandidaten met certificeringen zoals HACCP, ISO 9001 (kwaliteitsmanagement), ISO 14001 (milieumanagement), en ISO 45001 (gezondheids- en veiligheidsmanagement). Ervaring met interne audits, risicoanalyse en het implementeren van verbeteringsprogramma's is ook waardevol.

Welke doorgroeimogelijkheden heeft een QESH Manager?

QESH Managers hebben diverse doorgroeimogelijkheden binnen een organisatie. Ze kunnen doorgroeien naar hogere leidinggevende functies zoals Senior QESH Manager, QESH Director of zelfs Vice President of Quality and Safety. Met voldoende ervaring kunnen ze ook overstappen naar algemene managementposities, zoals Operations Manager of Plant Manager. Specialisatie in bepaalde gebieden zoals milieu- of veiligheidsmanagement kan ook leiden tot gespecialiseerde advies- of managementrollen. Daarnaast kunnen QESH Managers hun loopbaan voortzetten in consultancy of training, waar ze hun expertise verder kunnen delen en toepassen.

Hoe zien de werkplek en werkomgeving van een QESH Manager eruit?

De werkplek van een QESH Manager varieert tussen kantooromgevingen en productiefaciliteiten. In het kantoor worden beleidsdocumenten opgesteld, rapporten geanalyseerd en trainingssessies georganiseerd. Op de werkvloer worden audits en inspecties uitgevoerd om naleving van de QESH-normen te controleren. De werkomgeving kan dynamisch en soms stressvol zijn, vooral wanneer er sprake is van non-compliance of incidenten die snel moeten worden opgelost. Er wordt veel nadruk gelegd op samenwerking met verschillende afdelingen om een veilige en kwalitatief hoogwaardige werkomgeving te waarborgen.

Met welke uitdagingen heeft een QESH Manager te maken?

QESH Managers worden geconfronteerd met diverse uitdagingen, zoals het naleven van strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen, het beheren van milieu-impact en het bevorderen van een cultuur van veiligheid en continue verbetering. In de foodsector zijn bijkomende uitdagingen het waarborgen van voedselveiligheid en het voldoen aan veranderende regelgeving. Andere uitdagingen zijn het motiveren van personeel om QESH-standaarden te omarmen, het omgaan met incidenten en het implementeren van verbeteringsprogramma's. De QESH Manager moet ook voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in regelgeving en best practices.

Wat maakt de rol van QESH Manager interessant?

De rol van QESH Manager is interessant vanwege de combinatie van technische expertise, strategisch management en directe impact op de bedrijfsvoering. Het biedt de mogelijkheid om de kwaliteit, veiligheid en milieuprestaties van een bedrijf te verbeteren en een veilige werkomgeving te creëren. De diversiteit aan verantwoordelijkheden, van risicobeoordeling tot medewerkersopleiding en beleidsontwikkeling, maakt elke dag anders en uitdagend. Voor degenen die gepassioneerd zijn over kwaliteit en veiligheid, biedt de rol van QESH Manager een boeiende en betekenisvolle carrière.

Wat is het gemiddelde salaris van een QESH Manager?

Het gemiddelde salaris van een QESH Manager in Nederland varieert afhankelijk van ervaring, industrie en de grootte van het bedrijf. Volgens gegevens van Glassdoor ligt het gemiddelde salaris tussen de €60.000 en €85.000 per jaar. Payscale rapporteert een vergelijkbaar bereik, met salarissen variërend van €55.000 tot €90.000 per jaar. Naast het basissalaris kunnen QESH Managers profiteren van bonussen, winstdeling en andere voordelen, afhankelijk van hun prestaties en de resultaten van hun QESH-programma's.

Bekijk hier alle Kwaliteit vacatures in Food