Functies: taken en omschrijving

Key Account Manager Retail

Als Key Account Manager Retail in de foodsector ben je verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbouwen van relaties met belangrijke klanten, zoals supermarkten en andere detailhandelsbedrijven. Dit houdt in dat je zorgt voor de optimale presentatie en verkoop van producten, het identificeren van nieuwe marktkansen en het onderhandelen over contracten en voorwaarden. Het doel is om duurzame samenwerking met retailpartners te bevorderen en tegelijkertijd de omzet en winstgevendheid van het bedrijf te maximaliseren.

Kijk hier voor meer achtergrondinformatie over Sales en Accountmanagement.

Wat doet een Key Account Manager Retail?

Een Key Account Manager Retail houdt zich bezig met het beheren van de relaties met grote klanten in de foodsector. Dit omvat het plannen en uitvoeren van verkoopstrategieën, het analyseren van verkoopgegevens en markttrends, en het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen voor klanten. De Key Account Manager Retail fungeert als het eerste aanspreekpunt voor klanten, behandelt klachten en lost problemen op. Daarnaast is de Key Account Manager Retail betrokken bij prijsstelling, promoties en productlanceringen om de verkoopresultaten te verbeteren.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties van een Key Account Manager Retail?

De belangrijkste vaardigheden en competenties voor een Key Account Manager Retail zijn onder andere uitstekende communicatie- en onderhandelingsvaardigheden, analytisch denken en klantgerichtheid. Een diepgaand begrip van de foodsector en retailmarkt is cruciaal, evenals het vermogen om strategisch te plannen en kansen te identificeren. Sterke interpersoonlijke vaardigheden zijn essentieel voor het opbouwen van langdurige relaties met klanten. Daarnaast is het vermogen om effectief te multitasken en prioriteiten te stellen belangrijk om succesvol te zijn in deze rol.

Welke opleiding en ervaring heeft een Key Account Manager Retail nodig?

Een Key Account Manager Retail heeft meestal een bachelordiploma in business, marketing of een gerelateerd vakgebied. Daarnaast is ervaring in verkoop, accountmanagement of een commerciële functie binnen de foodsector vaak vereist. Bedrijven geven de voorkeur aan kandidaten met een bewezen staat van dienst in het beheren van grote accounts en het behalen van verkoopdoelstellingen. Specifieke kennis van de voedingsmiddelenindustrie, zoals productcategorieën, markttrends en regelgeving, wordt ook zeer gewaardeerd.

Welke doorgroeimogelijkheden heeft een Key Account Manager Retail?

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor een Key Account Manager Retail. Dit kan variëren van een senior positie, zoals Senior Key Account Manager, tot leidinggevende functies zoals Sales Manager of Director of Sales. In sommige gevallen kan een Key Account Manager Retail doorgroeien naar strategische rollen binnen de organisatie, zoals Business Development Manager of zelfs C-level posities zoals Chief Commercial Officer (CCO). Deze doorgroeimogelijkheden hangen vaak af van de prestaties, vaardigheden en ambitie van de professional.

Hoe zien de werkplek en werkomgeving van een Key Account Manager Retail eruit?

De werkplek en werkomgeving van een Key Account Manager Retail kunnen variëren, maar omvatten doorgaans een combinatie van kantoorwerk en klantbezoeken. Dit betekent dat er regelmatig gereisd wordt naar klanten, beurzen en andere evenementen. Het kantoorwerk kan bestaan uit het analyseren van verkoopgegevens, het voorbereiden van presentaties en het coördineren met interne teams zoals marketing en logistiek. De werkomgeving is vaak dynamisch en vereist flexibiliteit, aanpassingsvermogen en de capaciteit om snel te reageren op veranderingen in de markt.

Met welke uitdagingen heeft een Key Account Manager Retail te maken?

Een van de belangrijkste uitdagingen voor een Key Account Manager Retail is het beheren van verwachtingen en het onderhouden van sterke relaties met klanten, vooral in een competitieve markt. Dit kan stressvol zijn, vooral wanneer er sprake is van krappe deadlines en hoge verkoopdoelstellingen. Bovendien moet een Key Account Manager Retail altijd op de hoogte blijven van markttrends en veranderingen in consumentengedrag, wat voortdurende educatie en aanpassing vereist. Het balanceren van de belangen van het bedrijf met die van de klant is ook een voortdurende uitdaging.

Wat maakt de rol van Key Account Manager Retail interessant?

De rol van Key Account Manager Retail is interessant vanwege de mix van strategische en praktische verantwoordelijkheden. Het biedt de kans om direct bij te dragen aan de groei en succes van zowel het bedrijf als de klanten. Daarnaast biedt de rol mogelijkheden om relaties te ontwikkelen en te versterken binnen de foodsector. Het dynamische karakter van de functie, inclusief de noodzaak om met verschillende afdelingen en externe partijen samen te werken, maakt het een boeiende en uitdagende carrièrekeuze.

Wat is het gemiddelde salaris van een Key Account Manager Retail?

Het gemiddelde salaris van een Key Account Manager Retail in Nederland varieert, afhankelijk van ervaring, locatie en de grootte van het bedrijf. Volgens gegevens van Glassdoor ligt het gemiddelde salaris rond de €60.000 tot €80.000 per jaar. Payscale rapporteert een vergelijkbaar bereik, waarbij de salarissen variëren van €55.000 tot €85.000 per jaar. Er kunnen echter aanzienlijke verschillen zijn op basis van bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere compensatie-elementen.

Bekijk hier alle Commerciële vacatures in Food