Coalitie van bedrijven gaat consument helpen met gebruik houdbaarheidsdatum

Om voedselverspilling bij consumenten te verminderen, zullen producenten en supermarkten duidelijker communiceren over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Deze samenwerking is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, FNLI en Too Good To Go.

Bij de Coalitie Houdbaarheid zijn diverse voedingsmiddelenproducenten betrokken, zoals Unilever, FrieslandCampina en Ebro Foods, evenals enkele supermarkten. Het CBL en het Voedingscentrum ondersteunen deze coalitie. Deze partijen richten zich gezamenlijk op het verduidelijken van de houdbaarheidsinformatie op voedingsmiddelen en het informeren van consumenten hierover. Dit moet bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. De coalitie werd op 18 juni gelanceerd tijdens het congres Towards Halving Food Waste in Europe.

In Nederland verspillen we jaarlijks 2 miljard kilo goed voedsel, waarvan 24-38% door consumenten wordt verspild. Dit is extra zonde, aangezien de energie voor het verbouwen, produceren, verpakken en vervoeren van voedsel dan al in het product zit. Ongeveer 10% van deze verspilling bij consumenten wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over houdbaarheidsdatums, wat neerkomt op circa 60 miljoen kilo goed voedsel, 115 miljoen maaltijden of 175 miljoen kg CO2-uitstoot per jaar.

Het verschil tussen THT en TGT moet duidelijker worden

De leden van de Coalitie Houdbaarheid willen consumenten beter informeren over het verschil tussen Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) en hoe hiermee om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de Nederlanders het verschil correct kan uitleggen. Dit willen zij bereiken door duidelijker op de verpakking te communiceren, zodat consumenten producten niet onnodig weggooien. Na de THT-datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur, verminderen, maar vaak is het product nog prima eetbaar. Consumenten kunnen dit zelf bepalen door te kijken, ruiken en proeven. Dit in tegenstelling tot de TGT-datum, die aangeeft tot wanneer een product veilig te gebruiken is.

Van campagne naar verpakking

In 2020 is een campagne van Samen Tegen Voedselverspilling, ontwikkeld door het Voedingscentrum, gestart om het verschil tussen houdbaarheidsdatums en hoe hiermee om te gaan, te verduidelijken. Onderzoek heeft aangetoond dat duidelijkheid op de verpakking consumenten meer vertrouwen geeft om producten ook na de datum te consumeren. Regelmatige herinnering aan dit gedrag is belangrijk voor de toepassing ervan. De leden van de Coalitie Houdbaarheid nemen nu deze verantwoordelijkheid. De coalitiepartners zullen de landelijke campagne versterken door via eigen media te communiceren en het kijk-ruik-proef icoon (op THT producten) en handje-icoon (op TGT producten) in te voeren op minimaal 50% van hun verpakkingen.

THT-datum niet als absolute grens

De coalitieleden zien de THT-datum als een richtlijn. Debora van der Zee-Denekamp van Unilever stelt: "Eten is om te eten. Wij willen dat mensen van onze producten genieten en ze niet onnodig verspillen. Veel van onze producten zijn ook na de THT-datum goed. We willen consumenten duidelijk maken dat ze onze producten veilig kunnen gebruiken en na de THT-datum zelf kunnen beoordelen of ze nog goed smaken, door te kijken, ruiken en proeven."

Zelfs gekoelde producten kunnen na de THT-datum vaak nog geconsumeerd worden. Bob Mulder van FrieslandCampina zegt: "Dankzij de nieuwste verpakkingsmethoden zijn melk en yoghurt vaak langer houdbaar dan gedacht, ook ná de THT-datum. Door te kijken, ruiken en proeven kunnen consumenten goed beoordelen of het nog geschikt is voor consumptie. Dit doe ik thuis ook. Daarom zal binnen een half jaar op al onze producten het kijk-ruik-proef-logo staan."

Geen houdbaarheidsdatum op sommige producten

Op sommige producten, zoals zout, honing en azijn, hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan, maar toch wordt deze vaak vermeld. De coalitiepartners zullen deze datum van dergelijke producten verwijderen. Bovendien zullen zij, samen met Samen Tegen Voedselverspilling, zich inzetten om de lijst met uitzonderingsproducten verder uit te breiden.